Коли ми чуємо слово “гриби”, то спочатку пригадуємо саме ті, які можна збирати в лісі. Сьогодні здобувачі освіти 4-А класу пригадали багато всього цікавого про гриби та довели, що світ грибів великий та різноманітний. Порівняли, що ж спільного між червоним мухомором у лісі та зеленою цвіллю на шматку хліба, пакетиком дріжджів та гнилим яблуком? Які ж спільні ознаки їх об’єднують? Адже, кожного дня людина споживає хліб, а щоб його спекти, потрібно не тільки борошно, сіль, яйця, масло, піч, а ще дріжджі. Дріжджі — це також гриби. За сприятливих умов (тепло і волога) вони утворюють бульбашки вуглекислого газу, які роблять хліб пухким. Тож гриби дуже різні. Учні та учениці шукали відповіді на питання: чому їх об’єднали в ціле окреме царство, чому їх не можна вважати рослинами? І знайшли відповідь, що головна відмінність — у тому, що рослини самі здатні створювати для себе поживні речовини, перетворюючи прості неорганічні речовини на складніші — органічні.
Гриби ж, на відміну від рослин, такої здатності не мають. Вони живляться інакше — вбирають готові поживні речовини з навколишнього середовища. А ще діти вчилися вирощувати чайний гриб. Такий напій виробляється в результаті спільної діяльності дріжджових грибків і оцтовокислих бактерій. Раніше чайний гриб вважали єдиним організмом, який назвали медузоміцетом — так, від слова “медуза”! Бо коли він виростає, то дійсно нагадує медузу. Він так само, як медуза, плаває на поверхні рідини. Саме він перетворює воду на напій, який не лише приємний на смак, а ще й містить вітаміни. Перед дослідженням згадали правила поводження із скляним посудом, окропом, оцтом.
Немає коментарів:
Дописати коментар