четвер, 26 вересня 2024 р.

Це повинні знати всі!

Упродовж місячника дорожнього руху "Увага! Діти на дорозі" учні та учениці 4-А класу ознайомилися зі знаками, розміткою на дорогах, розглядали ситуації, які можуть виникнути на дорогах і тротуарах. Метою цих заходів було закріплення з дітьми правил дорожнього руху, прищеплення розуміння необхідності суворого дотримання встановлених правил поведінки на дорозі, навчити приймати участь у дорожньому русі без негативних наслідків, вироблення навичок спостережливості, уміння самостійно приймати рішення в екстремальних ситуаціях, виховувати бережливе ставлення до свого життя, закріплення знань, що люди ходять по тротуару, розуміння призначення сигналів світлофора та дорожніх знаків, бажання бути уважними, спостережливими, обережними. А потім намалювали малюнки дорожніх знаків, розказали про їх значення та подарували своїм молодшим друзям з 1 класу.

вівторок, 24 вересня 2024 р.

Дбаємо про безпеку дітей під час війни

 

З 24 лютого 2022 року питання безпеки вийшло на інший рівень, тому, після тритижневого дистанційного навчання разом з асистентом вчителя нагадали здобувачам освіти 4-А класу про правила поведінки під час повітряної тривоги.  Переглянувши презентацію, діти зрозуміли, що зараз воєнні ризики є частиною життя українців, тому дуже важливо слідувати правилам обережності, пильнувати за своїм здоров’ям, знати надважливі вказівки, які можуть врятувати життя. Під час  спілкування обговорили  правила безпечної поведінки з вибухонебезпечними або підозрілими предметами: не підіймати із землі, навіть не підходити близько до них – про це обов’язково треба сповіщати дорослих, а найкраще – спеціальні служби, зателефонувавши за номером «101» або «102»! Не менш важливим у реаліях сьогодення є швидке реагування на сигнал повітряної небезпеки, перехід  до укриття.  Разом склали алгоритми, які допоможуть убезпечити дітей та навчать правильно реагувати в разі небезпечної ситуації і, звісно, все це закріпили практично.

Винахід — це дивовижний результат діяльності людини...

 

Упродовж усього свого існування, людство прагнуло вдосконалити своє життя. Багато винаходів дійшли до наших часів, а деякі так і залишилися в минулому. Ми оточені речами, якими повсякчас користуємося, не замислюючись, звідки вони взялися, хто їх винайшов, і як вони змінили на краще життя людей. Навіть у звичайному шкільному класі можна побачити чимало винаходів. Але процес винахідництва триває.  Тож у нас ще багато можливостей для пошуку ідей. І ось наші четвертокласники та четвертокласниці розширили свої знання про винаходи людства під час підготовки проєкту "Від давнини до сьогодення" та знайшли відповіді на деякі питання: "Звідки взялися всі ці речі, які нас оточують? Хто їх придумав? Що спонукало людей до винахідництва?" Продовжуємо подорожувати та відкривати світ!

понеділок, 23 вересня 2024 р.

Досліджуємо разом.

 

Учні та учениці 4-А класу продовжують спостерігати, досліджувати та робити певні висновки. Після проведення досліду, діти зрозуміли,  які умови потрібні, щоб на хлібі з’явилася цвіль та як врятувати хліб від цвілі? А також з’ясували, що цвіль — один із найдавніших живих організмів на Землі. Вона з’явилася приблизно 200 мільйонів років тому і навчилася виживати в будь-яких умовах. Цвіль супроводжує нас усюди: вона величезними колоніями мешкає у квартирах, зокрема у ванних кімнатах, у вентиляційних шахтах і, що найнеприємніше, у наших холодильниках. Люди звикли її просто не помічати. І дарма. Крім того, що мікроскопічний грибок здатний знищувати цілі будівлі, він ще й отруйний для людського організму. Він виробляє речовини, які вражають легені, кишечник, шкіру. Здобувачі освіти дізналися, що не вся цвіль, що на продуктах, небезпечна. Існує і їстівна цвіль, за допомогою якої людство ось уже кілька століть виготовляє делікатесні блакитні сири і камамбер.

Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазії, творчості...

 

З перших днів навчання наші п′ятикласники та п′ятикласниці проявили інтерес до творчої діяльності на уроках  мистецтва. Діти фантазують, досліджують, самостійно аналізують, мислять, створюють свої мистецькі шедеври. Усі ці та багато інших якостей змалку фор­мують особистість, яка здатна до самостійної твор­чої діяльності, завдяки якій формуються усі най­кращі якості людини та розкриваються її таланти, вміння та здібності, які часто приховані. Це допомагає здобувачам освіти у процесі навчання розвивати позитивні емоції, відчуття краси, фантазію, уяву, зорову та слухову пам'ять, виховує особистість, прищеплює любов до мисте­цтва та розвиває інтерес до української культури, її історії та традицій.



Два кружечки, два гачечки, з'єднані до пари...

 

Під час вивчення теми "Подорожуємо і відкриваємо світ" здобувачі освіти 4-А класу не тільки відкрили цікаві факти про окуляри, але й деякі з них приміряли. Діти дізналися, що у стародавньому Римі для посилення зору використовували скляні кулі з водою та відполіроване прозоре каміння. Хто винайшов перші окуляри — не відомо. Учені вважають, що вони з’явилися у Венеції 700 років тому. Саме тоді у Європі було перекладено латинською мовою працю арабського вченого Ібн-аль-Хайсама, який описав спосіб приготування “скла, яке збільшує”. Першим спробував виготовити таке скло вчений і філософ Роджер Бекон. Було це в 1267 році. Дослід закінчився невдачею. Це не зупинило інших дослідників, і вони, врешті-решт, досягли успіху. У ХІV столітті набули поширення моноклі — кругле скло для одного ока, яке вставлялося в очну западину, та лорнети — окуляри в оправі з ручкою. До середини цього ж століття винайшли дужку для носа. Потім зробили для окулярів дротяні дужки, які заправляли за вуха. Поступово окуляри набули сучасного вигляду. І лише наприкінці ХХ століття у них з’явився конкурент — контактні лінзи.

субота, 14 вересня 2024 р.

«Спорт дає нам можливість зберегти здоров’я та долати власні обмеження». - Надія Команечі

  

Підготували та провели з асистентом вчителя Олімпійський урок у 4-А класі. Головною метою заходу було залучення дітей до здорового способу життя, заняттям фізичною культурою та спортом, популяризація Олімпійських видів спорту та Паралімпійського руху. Познайомили дітей з історією Паралімпійських ігор. А саме, що перші змагання спортсменів-інвалідів пройшли в 1948 році. Перемоги паралімпійців починалися з реабілітації солдатів Великобританії, поранених на фронтах Другої світової. 

понеділок, 2 вересня 2024 р.

Перший урок у 4-А

 

Сьогодні, 2 вересня, відповідно до плану заходів з відзначення у 2024 році Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 червня 2024 р. № 570, ми провели перший урок у новому 2024/2025 навчальному році для учнів та учениць 4-А класу, присвятили його вшануванню пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Хвилиною мовчання ми згадали тих, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах. Потім провели віртуальну мандрівку Україною під час, якої говорили з дітьми про державні та народні символи, згадали звичаї та традиції нашого народу, виконали патріотичну руханку, четвертокласники впевнено називали особливості - "перлини", які має кожний обласний центр нашої Батьківщини. Ми пишаємось нашою країною, нашими захисниками ЗСУ та повинні робити все можливе, аби про Україну знали усі народи, а ми гордо називали себе українцями.

«Безпека перш за все» — це «Безпека завжди»!

 

У даний час важливо зберегти найцінніше – наших дітей, для яких дуже важливо відчувати безпеку. А безпека під час війни, коли ситуація в країні є дуже стресовою для дітей: постійні сирени, вибухи, військові зі зброєю, погіршення екологічного стану довкілля, заміновані території – як ніколи підвищується роль освіти у підготовці учасників освітнього процесу до дій в надзвичайних ситуаціях. Кожна дитина почуває себе у безпеці тоді, коли знає, як правильно діяти у певній ситуації. Тому сьогодні здобувачі освіти 4-А переглянули навчальне відео "Загальні правила безпеки", з метою профілактичної роботи щодо дотримання  правил безпечної поведінки в надзвичайних ситуаціях та бережливого ставлення до свого життя і здоров’я, життя оточуючих.